pátek 28. února 2014

Mé sladké šestnácté století

Autor: Rachel Harris
nakladatelství: CooBoo
rok vydání: 2013
počet stran: 256

Anotace:
Cat Crawfordová má za pár dní oslavit své sladké šestnácté narozeniny. Ovšem to poslední, co si Cat přeje, je extravagantní narozeninová party organizovaná její temperamentní nevlastní matkou. Alespoň malou útěchou jí je plánovaný rodinný výlet do magické Florencie. A když ji při prohlídce tohoto úžasného města zavede zvědavost do cikánského stanu, ocitne se přímo… v renesanční Florencii.

Na tomto výletu do šestnáctého století, vyzbrojena pouze batohem plným věcí z budoucnosti, se Cat setká se svými předky. A nejen s nimi, vždyť v této době je Florencie plná známých umělců, kteří právě tvoří svá vrcholná díla. A samozřejmě není nouze ani o pohledné renesanční ctitele… Avšak podaří se Cat najít cestu zpět do moderní doby, nebo se její italské dobrodružství promění v italské navždy?

Vlastní anotace:   
Cat je taková normální teenagerka, která se zajímá o historické památky, nejvíce z 16. století, hlavně  se zajímá o Michelangelovu sochu Davida. Zároveň ji láká také renesanční Itálie, do které se s otcem a temperamentní nevlastní matkou vydává na dovolenou. Už jen to, že Jenna chce přesně rozhodovat o tom, jak bude vypadat Catina narozeninová party šestnáctin, jí leze na mozek. Navíc jede Jenna s Cat a jejím otcem na prázdniny, to už je moc. Proto je velmi nadšená z toho, když může celé jedno odpoledne strávit sama a prohlédnout si renesanční Itálii svýma očima. Když se před ní objeví obrovský stan, neváhá a vstoupí do něj. Setkává se tady s cikánkou, která věští budoucnost. I Cat si nechá věštit. Dozvídá se, že se vydá na dobrodružnou cestu do Florencie v době 16. století. I když je věštba cikánky podle Cat z říše snů, přesto v ní hlodá jiskřička pochybností. Co když se podivná věštba stane skutečností? A jestli k tomu dojde, bude se moct vrátit zpět do současnosti?

Názor:
První můj dojem po přečtení 80 stránek byl takový, že jsem si říkala, co to čtu za slaďárnu.  První polovina knížky byla nudná, ale ta druhá polovina už se krásně rozjela. Ze začátku se děj točil jen okolo Jenny a toho, jak ji Cat nemá ráda. To mi lezlo na nervy, ale když se konečně Cat přenesla do 16. století, a přestala řešit svou "macechu", knížka začala mít spád. Nakonec jsem zjistila, že knížka je příjemnou oddechovkou.
Konečně jsem  u ní odpočívala daleko od všech těch dystopií, YA, sci-fi. Tohle je přesně knížka, kterou jsem potřebovala - jednoduchá, čtivá, krátká akorát na cestu autem, když jsem jela do hor. Kdo chce jednoduchou, trochu sladkou, nenáročnou knihu na přemýšlení, je tahle pro něj tou pravou.

 Postavy:
 Ke Cat jsem si musela najít vlastní cestu, protože to nebyla postava, do které jsem se vžila hned od první stránky. Někdy jsem měla nutkání jí dát facku, aby se už konečně probrala a uvědomila si, jak sobecky se vlastně chová, ale nakonec jsem si k ní tu cestu našla. Když Cat vstoupila do toho stanu, nepromyslela si nic dopředu. Nejdřív prostě stála před ním a pak už do něj rychle vkročila, to mi přišlo hodně hektické a nevím proč.

Byla tam výrazná změna v chování předtím, než odcestovala a pak na konci. Rozhodně tu konečnou Cat jsem měla nejradši, protože si už konečně uvědomila, že nejhorší věc na světě není, že jí macecha uspořádá podle sebe navrženou narozeninovou oslavu.

   
A konec? Proč to skončilo tak otevřeně? Doufám, že brzy bude další díl, protože chci vědět, jak to všechno dopadne.

                    HODNOCENÍ 8/10

pátek 7. února 2014

Než jsem tě poznala

autor: Jojo Moyes
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2012
počet stran: 408

anotace:
   Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. 
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivní Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… 
Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.




vlastní anotace:


   Will Traynor si žil nádherným životem. Měl vysněnou práci, bohaté rodiče a skvělou přítelkyni, co víc si mohl mladý muž přát? Ale jen do té doby, než ho srazila motorka a on ochrnul. Stal se z něj kvadruplegik a celý život měl strávit na invalidním vozíku. 
    Louisa Clarková žije s rodiči, sestrou Trinou a jejím synem v menším domku, kde naopak  dostatek peněz nemají, aby si dopřávali nějakého luxusu. Lou právě vyhodili z práce v kavárně, kde sice dostávala minimální mzdu, ale zato tam byla šťastná. Ale hned si začala hledat další a štěstí se na ni usmálo, jelikož jí přijali jako novou pečovatelku o kvadruplegika. A navíc za velké peníze. 
  Lou už pár let chodí s Patrickem, jeho smyslem života se stalo běhání a nemluví o ničem jiném než jen o tom. Dříve se Lou věnoval pořád, ale teď si na ni udělá čas jednou do týdne. Lou ale nechce zničit dlouho budovaný vztah mezi nimi, proto se Patrickovo chování snaží nějak přetrpět.

  Když se Lou poprvé seznámila s Willem, byl na ni nepříjemný, drzý a zároveň se k ní choval nepřátelsky a panovačně, ale později se začali lépe poznávat. Když se Will necítil zrovna ve své kůži, Lou se stáhla stranou, aby nepřekážela, když se o něj staral jeho ošetřovatel Nathan. Ve chvíli, kdy Lou zjistila, že Will už dál nechce žít, že ztratil smysl života, když zůstal na vozíku, když ho opustila přítelkyně, když nemohl vykonávat svojí práci, kterou tak miloval, když nemohl procestovat celý svět, jak si představoval, a jak tento život nesnáší, vzala situaci do svých rukou. Pokusila se mu smysl života zase vrátit, odvést ho od myšlenky skončit se svým životem. Začala s ním jezdit na výlety, vymýšlela zajímavé aktivity, které se daly zvládnout i na vozíčku. Pomalu se vžívala do Willovi situace a zjistila, jak je život kvadruplegika těžký. Podaří se jí dostat Willa do  takového stavu, aby si začal života zase vážit?



Názor:

    Tuhle knížku jsem začala milovat už po přečtení pár stránek. Když jsem si přečetla prolog, byla jsem přesvědčená, že to špatně dopadne. Přesto, že jsem nečetla názory ostatních bloggerů a vlastně ani anotaci, nechala jsem  se rychle do příběhu vtáhnout.Ze začátku se zdálo, že děj knížky je vyprávěn z pohledu Willa. Když jsem se ale začetla dál, bylo jasné, že Will není hlavním vypravěčem. Ostatní postavy sdělují své vnitřní pocity, myšlenky, nápady, názory i starosti, ale Will nikdy. Já bych se mu osobně hrozně chtěla pošťourat v těch jeho myšlenkách.  Ale nejspíš je to lepší, že mi zůstaly utajené. Ti, kteří četli, určitě ví proč. A ti, co ještě nečetli, se mají na co těšit, protože Willovo nitro tedy opravdu umí překvapit!


Postavy:


   Will mi šíleně přirostl k srdci. I ze začátku, když se choval k Lou odtažitě, sobecky a nafoukaně,  mi to přišlo super. Nějak jsem tušila, že mu to nezůstane. A k tomu, když Louise říkal místo křestním jménem, příjmením, bylo taky úplně úžasné. Jeho sarkastickým poznámkám jsem se smála až moc a milovala jsem, jak se vždy oni dva na sebe naštvali, pohádali se a za chvíli bylo vše OK. 

Lou, neboli Louisa Clarková - optimistická, veselá a starostlivá, sedmadvacetiletá dívka, která se výstředně obléká, to je ona. Lepší hlavní postava tam asi být nemohla. Dost dlouho jsem přemýšlela o tom, co bych dělala, kdybych byla na místě Lou a nějak se pořád nemůžu dostat k závěru, protože to vážně nevím. Při čtení jsem se dokázala vcítit do obou postav, takže bylo šíleně složité vybrat si, jak bych se zachovala v této situaci já. Knížka byla nádherně napsaná, čtivá a její silný děj mě vykolejil tak, že jsem o ničem jiném dalších 24 hodin nepřemýšlela.



Do poslední vteřiny doufat! - to bylo moje předsevzetí už od začátku, protože rozuzlení celé knížky se stejně dozvíte až na konci. 

 I 10000 hvězdiček by bylo na tuhle knížku málo, ale když už se držím desetihvězdičkové stupnice, nezbývá mi nic jiného než jí dát 10!

                            Moje hodnocení 10/10